Primavera


ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ МІНДОВКІЛЛЯ ТА ДЕРЖВОДАГЕНТСТВА ЩОДО НАСЛІДКІВ ПІДРИВУ ГРЕБЛІ КАХОВСЬКОЇ ГЕС

ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ МІНДОВКІЛЛЯ ТА ДЕРЖВОДАГЕНТСТВА ЩОДО НАСЛІДКІВ ПІДРИВУ ГРЕБЛІ КАХОВСЬКОЇ ГЕС

 

6 червня 2024 року відбулась пресконференція  Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Державним агентством водних ресурсів  України на тему  «Рік потому: наслідки підриву окупантами греблі Каховської ГЕС».

 

Під час конференції  у директорки МГО Прімавера була можливість задати питання та висловити свої думки для присутніх громадських організацій та ЗМІ.  Зокрема, Ольга Жовтоног  наголосила на необхідності залучення бізнесу, громад, науки до громадських організацій у рамках започаткування діалогу з урядом для  розробки сценаріїв та формування ефективних рішень щодо подальших кроків з відновлення територій у повоєнний період, у тому числі з відновлення територій, шкоду яким завдано руйнуванням греблі Каховської ГЕС.

 

Також МГО Прімавера налаштована просувати ідею впровадження так званого водного врядування та участі зацікавлених  сторін у формуванні водної політики. Так, разом з ІВПІМ та ГО «Жіноче водне партнерство – Україна»,  МГО  Прімавера  ініціювала створення  Громадської Водної Ініціативи,  яка буде об'єднувати професіоналів та експертів у водному секторі для впровадження водного врядування, яке базується на принципах прозорості, участі, взаємодії, підзвітності, результативності та ефективності,  що відповідає інтересам та євроінтеграційному курсу України.

 

Довідково. Греблю Каховської ГЕС було зруйновано 6 червня  2023 року, що є воєнним злочином та потенційно актом геноциду, здійсненого армією росії під час російського вторгнення. Руйнування ГЕС та греблі Каховського водосховища призвело до неконтрольованого скидання значного об’єму води, який дорівнює потребам України у воді на 2 роки. Близько 600 км2 було затоплено, рівень води у Херсоні піднявся понад 5 м. Внаслідок значного підняття рівнів води у р. Інгулець було затоплено ГНС Інгулецької зрошувальної системи.  За даними Міндовкілля загальні збитки від підриву  Каховської ГЕС перевищують 146 млрд. грн.

<< Go back to the previous page