Primavera


Програма ФЕНІКС

Програма ФЕНІКС

План відновлення та модернізації водного та сільського господарства в Україні під час та після російського вторгнення

Після жорстокого вторгнення росії 24 лютого 2022 року всі організації та установи управління водними ресурсами в Україні (на всіх рівнях) через мобілізацію опинилися в стані війни, кризи та кадрової неукомплектованості. Вони більше не могли забезпечувати конструктивний та проектний підхід і звернулися за допомогою до МГО Прімавера. Громадська організація розробила програму Phoenix та налагодила зв’язки з відповідними голландськими органами влади та потенційними партнерами для започаткування різних заходів на різних рівнях управління.

Програма Phoenix - це комплекс ініціатив, які буде виконувати або сприяти їх виконанню Прімавера, на виконання яких уряд Нідерландів забезпечить фінансову підтримку. Запропоновані ініціативи програми об’єднають голландських та українських партнерів для формулювання проектних пропозицій, пошуку джерел їх фінансування чи необхідних внесків. Цей запит на підтримку з боку уряду Нідерландів буде підкріплений запитом з боку українського уряду.

У програмі Phoenix визначено наступні блоки проектів:

Блок 1 База даних завданих збитків від війни. Світовий банк виявляє ініціативу щодо цього проекту з координації та складання бази даних проектів, що здійснюються та розвиваються, для оцінки збитків від війни та планування та фінансування відновлення.  МГО Прімавера  сприятиме організації збору даних про завдані збитки на місцевому рівні та контактуватиме з Нідерландським водним партнерством для отримання технічної та фінансової підтримки з боку його експертів.

Блок 2 Агромоніторинг та кооперація. Використовуючи дані та результати Блоку 1, Університет та дослідницьки центр (Вагенінген) та НААН України створять систему агромоніторингу та моделювання економічних втрат у сільськогосподарському  виробництві під час війни та після її завершення.

Блок 3 Розвиток сільських територій за теритріях об’єднаних громад. Нещодавно сформовані так звані територіальні об’єднані громади з місцевим врядуванням і місцевими бюджетами є одним з етапів формування демократичного суспільства в Україні. Разом з Продовольчою та сільськогосподарською організацією (FAO) МГО Прімавера  розробить кілька проектів розвитку сільських територій для декількох об’єднаних територіальних громад. Серед завдань проекту буде передбачено створення Асоціацій водокористувачів (WUO) та залучення місцевих водокористувачів до розробки та впровадження заходів і проектів з відновлення.

Блок 4 Освіта та навчання. Університет та дослідницький центр (Вагенінген), ЮНЕСКО-IHE, Національний Університет водного господарства та природокористування (Рівне), Національний університет біоресурсів і природокористування (Київ) розроблять необхідну нову освітню програму для підготовки спеціалістів різного рівня з водного та сільського господарства для гармонізації jосвітнього та навчального процесів до норм та членства в ЄС.

Блок 5 Інституційна розбудова: Водний Альянс. Інституційна розбудова буде важливою для того, щоб Україна стала членом Європейського Союзу. МГО Прімавера спільно з Голландським водним партнерством (NWP) створить платформу, де українські та голландські урядовці, які приймають рішення, зможуть відкрито та вільно вести обговорення у безпечному середовищі. Водний Альянс виступатиме мозковим центром для подальшої інтеграції українського водного законодавства до вимог Європейського Союзу. Особливо важливим є обмін досвідом з планування та імплементації Водної Рамкової Директиви ЄС.

Блок 6 Агропродовольчі трансформації. МГО Прімавера та продовольчі кластери Wageningen спільно з українськими та голландськими фермерами та підприємцями, залученими до формувань харчових ланцюгів, розроблять проект технічної співпраці з модернізації харчових ланцюгів, які було пошкоджено від час війни.

<< Go back to the previous page