Primavera


Оцінка шкоди та потреб (RDNA) приватної та громадської інфраструктури водопостачання та зрошення та дренажу на місцевому рівні

Оцінка шкоди та потреб (RDNA) приватної та громадської інфраструктури водопостачання та зрошення та дренажу на місцевому рівні

Команда ГО «Примавера» успішно виконала завдання на підставі субконтракту завдання в рамках проекту СБ та IWPLR (Інститут водних проблем і меліорації НААН) «Оцінка шкоди та потреб ( RDNA) приватної та громадської інфраструктури водопостачання та зрошення та дренажу на місцевому рівні».

Термін реалізації проекту: 1 березня – 25 квітня 2023 року.

Перша фаза Швидкої оцінки збитків і потреб (RDNA) інфраструктури водопостачання та зрошення, яка була проведена Світовим банком, оцінювала збитки від війни станом на 1 червня 2022 року. RDNA було оновлено за період з 1 червня до 1 лютого 2023 року. RDNA базувалася на зборі даних про збитки лише на рівні великої державної водної інфраструктури та державної частини зрошувальних та дренажних систем. Потрібна була додаткова оцінка збитків і потреб внутрішньогосподарської іригаційної та дренажної інфраструктури. Ця інфраструктура належить територіальним громадам або приватним фермерам та концерну, серед іншого: спринклери, обладнання для крапельного зрошення, водомірне та інше обладнання, труби, канали, невеликі місцеві насосні станції, ставки для зберігання води, стоки та відкриті колектори.

Результати RDNA на місцевому рівні є важливою складовою галузевої RDNA. Крім того, оцінка важлива для оцінки підтримки фермерів і громад у відновленні зрошувальних і дренажних систем за принципом «відбудувати краще». Перед війною політика уряду планувала як середньострокову мету відновлення 810 000 га і можливе подальше розширення до 1,5 млн га зрошувальних систем, а також модернізацію дренажних систем на 3 млн га вже осушених територій, а також як можливе покращення контролю води в таких системах на площі 1 млн га.

Таким чином, в рамках другої оцінки RDNA, проведеної Світовим банком, дуже важливо зібрати дані про внутрішньогосподарські іригаційні та дренажні системи на територіях, які «деокуповані» та знаходяться під контролем українського уряду, щоб зрозуміти масштаб збитків і збитків фермерами та їхніми громадами.
Основними цілями завдання є: провести оцінку збитків і збитків, яких зазнають приватні зрошувачі (збитки та збитки від внутрішньогосподарського зрошення) у рамках оцінки RDNA 2 для сектору зрошення та дренажу.
Основними завданнями проекту є:
 Розробити план обстеження для інтерв’ю з громадами на місцевому рівні, передати його вибраним регіональним департаментам сільського та водного господарства, підготувати огляд поточного збитку та вибрати місця для польової оцінки, включаючи вибір цільової кількості бенефіціарів на територію для вибірки та погодження методологія вибірки.
 Організувати польову оцінку, поспілкуватися з місцевими територіальними громадами (ТГ) та водокористувачами щодо типових ділянок зрошення та дренажу з видимими пошкодженнями, надати фото- та відеодокументацію збитків, оцінити вартість збитків та витрати на відновлення.
 Розробити карти за категоріями територій за результатами локальної оцінки збитків за результатами обстеження на регіональному та ТК рівнях та картографування ракетних обстрілів і мінування місцевостей.
 Координувати впровадження оцінки та порівнювати всі зібрані дані та інформацію, щоб розробити проект остаточного звіту з польових досліджень для інтеграції в RDNA 2, написання розділу про зрошення та WRM.

Наразі Світовий банк допрацьовує звітні матеріали для представлення результатів проекту RDNA.

<< Go back to the previous page